www.nbti.dk      CV service nyheder jobs kontakt login


NBTI - The Simple Software Company

nyheder

nyheder


CV
14. mar. '09: Niels Bo Theilgaard indtræder i bestyrelsen for Systematic Software Engineering A/S
Jobs


Søg
Vis gamle nyheder | Vis nyeste

Hvad er Grøn IT?

stikord: Sund FornuftSom alle andre slogans er Grøn IT en smart ide. Vi forstår det da alle sammen. Reducer dit energiforbrug til IT - - og ved brug af IT. Ja reducer dit energiforbrug i det hele taget - - og ved brug af IT. Og udnyt mere vedvarende energi så du samtidig sparer CO2. Det er vel fællesnævneren for debatten om Grøn IT.

Den første del af ligningen er uhyre simpel. Det er simpel proces beregning og optimering. Færre servere, færre blæsere, færre diske til drift af virksomhedens eller serviceudbyderens IT. Og faktisk hjælper den konstante teknologiudvikling med det, nye servere bruger mindre energi pr CPU kraft enhed, nye diske har en stor del flash memory og skriver mindre, skriver hurtigere og komprimerer bedre for mindre energi pr access, og samtidig optimeres systemerne så flere kan samtidig udnytte samme maskinkraft billigere. Det er lige ud ad landevejen og med de høje og stigende energipriser er det en simpel og god forretning, selvom det kræver lidt hurtigere afskrivning af det 3 år gamle udstyr.

Den anden del af ligningen – ved hjælp af IT – er måske lidt sværere. Hvor meget mere IT sætter vi ind for at reducere energiforbruget af den eksisterende IT?. Her optræder måske et helt andet regnestykke. Tænk om vi i Danmark havde en differentieret energiafregning, så al overløbsstrømmen om natten kunne omsættes i datacentre og privat til en lavere pris svarende til at den i mange tilfælde blot ekspederes ud på store tabsgivende elnet for at bruges til akkumulering et andet sted. Hvis det da ikke kræver dyr nedlukning af procesoptimerede store anlæg. Hvor stor batterikapacitet er der egentlig på Danmarks lap-tops ?, og hvor stor batterikapacitet kan udnyttes. Hvis vi blot antyder at der er 2 timers batterikapacitet, som bruges over dagen i spidskapaciteten og oplades over natten i overskudsstrøm. Strømforbruget er jo det samme, men det har et helt andet grønt perspektiv. Hvis vi har 500.000 lap tops med 2 timers drift a 25 W forskudt så har vi en flytning af 25 MWh i døgnet, svarende til 5000 MWH pr årsbasis mere grøn strøm. Hvis det nu var halv pris om natten, ville vi alle spare 4 mio kr. Det er da også penge.

Men den aller største bidragyder kommer jo fra IT som optimering, regulering, og informations bearbejdning, der tillader os at handle energioptimalt og rationelt. Igen må jeg vende tilbage til 7T http://www.7t.dk/company/default.asp som eksempel, som med deres temperaturoptimering og vandberegninger on-line med et snuptag kan redcere udgangstemperaturen på fjernvarmeværkerne uden mindste forbruger sevice reduktion. For måske 50 mio Kr i investeringer kan Danmak spare energi og reducere CO2 med måske 25 mio kr/år. Det er faktisk en meget hurtig tilbagebetaling. Det er bare med at komme igang. Og Connie Hedegård bliver så glad, så hun sikkert vil sponsorere halvdelen af det. Og der er med sikkerhed vildt meget at hente hos de store transport aktører og i en bedre planlægning og simulering af vores infrastruktur. Her SKAL bruges en masse IT for det er stort set eneste mulighed.

Så hvis Grøn IT kan bruges til at vække det slumrende spare-gen, så er det meget velkomment, men det er altså ikke andet end sund fornuft – på nye grønne flasker.

skrevet af | torsdag, 17. juli 2008 kl 09:58
kontakt: NBTI | www.nbti.dk | Tel 3070 3777 | nbtinbti.dk